Március 30. és április 5. között

Március 30. és április 5. között.

Március 30. 447 új beteg, két újabb elhunyt, így összesen 15 halálos áldozata van a vírusnak Magyarországon. Nekem kissé nehezen követhetőek az adatok. Nem minden beteg van kórházban, csak a súlyosabbak. A súlyos betegek kb 10-15 százaléka van lélegeztetőgépen. Eddig kb. 300 kórházi kezelttel számoltam, így valószínűleg csak 140-150 kórházi kezelt van. Ez a járvány előrehaladása ("kibontakozása") miatt van, gondolom az enyhe tünet nem indokol kórházi kezelést. Főleg, ha a 80 százalékuk esetében enyhék a tünetek. 15 intenzíven ápolt beteg van. Úgy tűnik, hogy nagyobb méretű vírusterjedéssel számoltak, ami szerencsére nem következett be.

Március 31. 492 az új betegszám, elvileg csak 61 beteg van kórházban, valamint újabb beteg hunyt el. Állítólag informatívabb lesz a tájékoztatás. A betegek között vannak 1-2 éves gyerekek is. Eddig azt hittem, hogy ők nem kapják el. Olyan, mintha lassult volna a vírus terjedése, nagyjából a felére. Táblázatban vezetjük a publikus adatokat és abból következik ez.

Április 1. 525 az új betegszám, 4 beteg elhunyt. A közélet a rendkívüli felhatalmazással foglalkozik, amit mindenki a saját politikai álláspontja alapján dönt el. Néhány ember azért elég rosszul érzi magát, mert a helyi polgármesterek sokszor balfékek. Például ahol lakom, ott a helyi polgi ismert orvos, de a facebookjára olyan új profilképet tett fel, ahol a maszkja az állán van... Ez a legkevesebb, az intézkedések is zömmel hülyeségek. A hasukra ütnek és amit ennek hatására felböfögnek, az lesz a helyi védelmi intézkedés vagy micsoda. 

Kijelöltek egy csomó biciklisávot, de nem egyet életveszélyesen. Ma majdnem lefényképeztem az egyik biciklisáv-vezetést. Mint a KRESZ-t ismerő és tisztelő biciklis, aki mostanság sokat biciklizik is, fel vagyok ezen háborodva. A helyi alpolgi, aki mellesleg valamelyik párt vezetője, fennen reklámozza magát és a biciklisávjait. Hát, ráküldeném egyikre-másikra, hogy közlekedjen csak ott nyugodtan. hátha túléli. Amúgy a biciklizők 99 százaléka nem zavartatja magát a KRESZ-től. Piros lámpánál rendszeresen egyedül állok meg. Ha közelítek valahova, ahol nekem piros a lámpa, a kocsik többsége lassít, mert nem biztos abban, hogy megállok!

A MOL BUBI borzalmas. A sárga szamaras biciklik jók, de azokra én viszem a lámpákat, mert alkalmatlanok nem fényes nappali közlekedésre.

Ma megjelent az első koronavírusos térkép. A TOP 3:

  • Budapest: 232 fertőzés, ez a csúcs.
  • Pest: 98 fertőzés.
  • Győr-Moson-Sopron: 26 fertőzés.

A legkevesebb szám Békésben és Hevesben van, 3-3 fővel. Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád 5 fő. Mindez jól szemlélteti az országon belüli utazási viszonyokat, valamint azt is, hogy Budapest a gócpont. 

Az, aki beteg, biztos nagyon szenved, ezt nem felejtem el. Mindenesetre jóval nagyobb számokat vártam egy hónappal ezelőtt a járvány elindulásakor. Sőt, ezt nem is tudom, hogy helyes-e járványként nevezni. 

17 ember van lélegeztetőgépen. A 20 elhunytból 12 férfi. A betegek 25 százaléka tünetmentes, 35 százalékuk enyhe tünetekkel rendelkezik.

Április 2. Az új betegszám 585. Azt is elmondták, hogy a vírushordozók száma ennél jóval nagyobb. A 21. elhunyt egy 70 éves férfi. A tájékoztatón Müller C. elmondta, hogy nem igazán kellene az egészségeseknek maszk, de aki jobban érzi magát, az hordja. Ezen vita van, sokan szinte mindig szeretnék hordani. A maszkok ára amúgy az egekben van. Kézfertőtlenítő folyadékot vagy gélt nem lehet beszerezni. Kínaiak árulnak pult alól, de 5000 forint és kb. 1 liter.

Április 3. 623 az új szám, 5 újabb elhunyt. Várják a tömeges megbetegedést, de nekem úgy tűnik, hogy nem lesz. Kezdetben az új fertőzöttek aránya a 20% felett volt, ez sikeresen leszorították 10% alá. A kijárási korlátozást hellyel-közzel betartják, hazamenet szinte egyedül vagyok a metrón.

Április 4. 678 új beteg, 6 újabb elhunyt. Ellenőrizték a tisztítószereket, van olyan, ami elbukott. A jó idő miatt sokan kint vannak. Titokzatos hírek keltek szárnyra valamilyen idősotthonbeli fertőzésről.

Április 5. 733 az új szám, két újabb elhunyt. Elkezdték Budapestet bűnös városnak beállítani. Nem tudom mi a gond valójában, mindenesetre csoportosulnak az emberek bizonyos helyeken. Látom, hogy fogy a türelem. Müller C. elmondta, hogy a fertőzöttek 62 százaléka budapesti. Az egészségügyi dolgozók adják a betegek 12 százalékát.

Ismerős orvosnak felvetettem, hogy lehetséges-e az, hogy egy kb. februári betegségem koronavírus volt? Azt mondta, hogyha jót akarok magamnak, akkor egy jó ideig kerüljem a kórházakat. Nem tud semmit, nem is mondott nekem semmit, de szerinte nem vennének komolyan ilyen elképzeléssel. Szerinte hagyjam inkább az erőforrásokat az igazi betegekre fordítani... Rendben.

Ha pedig már március 31, akkor legyen itt egy havi összesítés is. 492 fertőzött, 16 elhunyt. Körülbelül 61 beteg van kórházban és 15 ember került lélegeztetőgépre. 

Címkék: koronavírus