Április 27. és május 3. között

Április 27. és május 3. között.

Április 27. 2583 fertőzött, 8 haláleset. 931 beteg kórházban, 52 fő lélegeztetőgépen. Hallom, hogy sokan pedzegetik a korlátozások feloldásának a korai mivoltát. A terjedés lassabb, de a kórházba kerültek száma nő, vagyis az ellátórendszer leterhelt. Ráadásul attól alacsony az új betegek aránya, mert az emberek valóban otthon vannak. Ha ez megszűnik, akkor nem tudni mi várható. Mások azt rebesgetik, hogy ez teljesen mindegy, mert a fertőzési gócok idősotthonok, kórházak voltak. Nem tudni mi az igaz.

A kormányzati tájékoztatás ezt állítja: "A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára."

Müller C. mai állításai:

  • "Müller Cecília elmondta: a koronavírus miatt eddig elhunyt 280 emberből 261 60 év feletti. Az idősotthonok és a kórházak leginkább kitettek a fertőzésnek, ott különösen fontos a védőfelszerelések helyes használata."
  • "Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: eddig 25 idősotthonban jelent meg a fertőzés, nagyon különböző mértékben. Vannak nagyobb otthonok, több fertőzöttel, és van olyan is, ahol csupán egy-egy fertőzött van. Eddig a 25 idősotthonban összesen 64-en hunytak el koronavírussal összefüggésben."

Igen, ez a gyanú sokakban él. Valahogy erre nem csap le a média, pedig nagyon fontos kijelentés.

A maszkokról:

"az orvosi, sebészi szájmaszkok egyszer használatosak, ezeket jellemzően a műtéteknél használja az operáló team. Célja a beavatkozás során a beteg védelme."

"A speciális - ffp2, ffp3 - maszkok használata a viselőjét védi a kórokozóktól. Ezek jól zárnak, szorosan illeszkednek az archoz, így csak a maszkon keresztül történik a levegő beáramlása. A maszkon található szelep szűri a beáramló levegőt. Kilégzésnél ugyanakkor a maszkon lévő szelep kinyílik, így ha ezt egy nem egészséges ember viseli, akkor a tőle kiáramlott levegő nagyobb mennyiségben jut a levegőbe, ezért szigorúan tilos ilyen maszkot beteg embernek viselnie - hívta fel a figyelmet."

"A szakember kitért a házi készítésű, pamut maszkok viselésére is. Mint mondta, oda kell figyelni ezek felvételénél is levételénél egyaránt. Ezen maszkoknak is takarnia kell az orrot, szájat, lehetőleg feküdjön fel szorosan az arcra. Felhelyezésük után hozzájuk nyúlni nem szabad, s a maszk felvétele előtt és levétele után is alaposan kezet kell mosni, és érdemes hatvan fok feletti hőmérsékleten kimosni ezeket."

"Müller Cecília egyben felhívta a figyelmet, hogy a maszk viselése nem helyettesíti a személyes távolság megtartását és a higiéniai szabályok betartását."

Ezek valahogy nem most lettek ismertek, de senki nem ír róluk! Miért nem? 

Az is botrány, hogy szociális távolságtartásról írnak sok helyen - ami nincs. Maga a kifejezés helyes magyar alakja a "közösségi távolságtartás", a "szociális" szó valami szószerinti és helytelen magyarítás. Apróság, de ha ilyen alapvető, közérthetőséget jelentősen befolyásoló dolgokra nem figyelnek oda, akkor mit várjunk a komoly dolgokban?

Na jó, ez nem kérdés, mert látom a választ. Magyarországon valahogy a hírgyárak, az emberek objektív tájékoztatása teljesen leállt. Eddig sem volt csúcson, de most valahogy teljesen takarékra került, vagy ki is hunyt.

Április 28. 2649 fertőzött, 11 elhunyt. 976-an vannak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 49 ember. Müller C. ma is mondott olyat, ami jól összefogalja a lényeget: "a fertőzöttek jelentős száma szociális intézményekben van, és azokban a kórházakban, ahol a fertőzötteket kezelik." Másképpen kifejezve: nem az utcán, a tömegközlekedésben fertőz a vírus! Volt ma egy tájékoztató, ahol Müller C. elmondta ismét, hogy a szociális intézmények, idősotthonok és a kórházi osztályok a gócpontok. Ez indirekt módon azt jelenti, hogy nem ok nélkül ürítették ki a kórházakat. A politikusok pedig nem veszik sajnos észre ezeket a kis apró üzeneteket, amelyek már nem a sorok közé vannak elterjtve, hanem üvöltenek a sorok közül. Számomra egyszerűen dekódolhatóak a tájékoztatón elhangzottak, de valahogy ezekre sem a média, sem a politikusok nem csapnak le.

Április 29. 2727 fertőzött, 9 elhunyt. 983 kórházban ápolt. 50 fő lélegeztetőgépen. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy az idősotthonok jelentős gócpontok. 27 idősotthonból 87 dolgozó és 628 idős lett beteg. Budapesten 360 idősotthoni lakó lett beteg, 49 elhunyt. 

Új adatok a Pesti úti idősotthonból. Beteg lett 295 gondozott és 26 dolgozó, valamint onnan került ki 34 elhunyt. Vagyis az elhunytak 1/10-nél is nagyobb része és az 1347 budapesti fertőzés 24-25 százaléka onnan van, illetve még más idősotthonok is képben vannak. A helyzet a vizsgálat szerint a fertőtlenítési szabálytalanságok miatt alakultak ki, valamint a személyzethiány miatt.

Mindez annak tükrében érdekes, hogy Budapesten nem oldják fel a tilalmat. Holott nem a budapesti emberek önmagukban a veszélyesek, hanem ahogy Müller C. elmondta, a kórházak, idősotthonok és a szociális intézmények.

Április 30. 2775 fertőzött, 12 elhunyt. 998 ember kórházban, közülük 54 van lélegeztetőgépen.

És ha már hónap vége, akkor egy összesítés:

Az első hónapban (márciusban) 492 fertőzött volt, illetve 16 elhunyt. Körülbelül 61 beteg volt kórházban, ebből 15 lélegeztetőgépen.

Április folyamán lett 2283 fertőzött, 296 beteg elhunyt, a kórházakba pedig közel kétszer annyi beteg került, kb. háromszor nagyobb arányban vannak lélegeztetőgépen.

A fertőzöttek és az elhunytak 60 százaléknál magasabb aránya Budapesthez vagy Pest megyéhez kapcsolódik. Azt pedig tudjuk, hogy azon belül is intézményi probléma lehet a fertőzés terjedése. Jelenleg a számokból az látszódik, hogy alacsony szinten halad a terjedés, de kiemelik minden alkalommal, hogy a hitelesen igazolt fertőzöttekhez képest jóval magasabb a vírushordozók száma. 

Ma dedobták a tatabányai kórházat a hírekbe, mint állítólagos gócpontot. Állítólag Tatáról vagy honnan vittek oda betegeket, akik elvileg nem voltak koronavírusosak. Aztán mire kiderült, hogy igen, addigra már több kórházi dolgozó is beteg lett, akik más betegeknek is átadták. Ezt is csak facebook-posztokból lehet tudni, a sajtó nem végzi a munkáját. Az úgynevezett ellenzék sem a valós ügyekre repül rá (legalábbis így érzem). Terjed más hír is, nem is egy, csak nincs olyan hírszerkesztőség, aki utána mer járni. Egyedül Müller C. talán szándékos "elszólásai" maradnak, de azért ennek nem így kellene lennie.

Május 1. 2863 új beteg, 11 elhunyt. 983 ember kórházban, 49 ember lélegeztetőgépen.

Nekem volt egy február körüli betegségem, ami szerintem koronavírus volt. Müller C. ma azt nyilatkozta, hogy ezek akár valóban koronavírus általi megbetegedések lehettek.

Május 2. 2942 fertőzött, 12 haláleset. 1008 beteg van kórházban, 52 lélelgeztetőgépen.

Május 3. 2998 fertőzött, 5 elhunyt. 1005 beteg kórházban, 51 lélegeztetőgépen. Még mindig Budapest a bűnös, holott nem Budapest lakói, hanem egyes intézmények vezetésében vagy legalábbis a védekezésében volt a hiba. Ahogy Müller C. el is mondta, 30 idősotthonban van jelen a vírus, a Pesti úti mellett, a Kamaraerdőben lévőben is rengeteg a beteg.

Úgy mellesleg nem is csoda az, hogy Budapest gócpont, hiszen az első megbetegedések is Budapesten alakultak ki. Ebből a szempontból még mindig érdekes kérdés, hogy pontosan mi is volt a vírus első néhány feltűnési helye. Korábban próbáltam összeszedni, de azok csak feltevések. Gyanítom, hogy valahol vannak válaszok.

Címkék: koronavírus