Április 6-12.

Április 6. és április 12. közötti magyarországi helyzet.

Április 6. 744 az új esetszám, 4 ember elhunyt. Kiemelik mindenhol, hogy Budapest fegyelmezetlen. Azért azt elfelejtik bizonyos emberek, hogy kisméretű lakásokba szorított emberek százezrei élnek Budapesten. Talán milliónyian is vannak. Magam is látom, hogy fogy az emberek türelme, de a nagy többség azért nem problémás.

Kiderült az is, hogy Magyarországra nem egy forrásból érkezett a vírus. Az első napokban amíg lehetett figyelni az ilyen értesüléseket (mert volt róluk hír), négy forrás tényleg megjelent. Az egyik az iráni, ami kiemelt szerepet kapott. A másik a párizsi, ami bizonyíthatóan terjedt. A harmadik a milánói, ami szintén igazolhatóan terjedt. Az amerikai lányok, a vajdasági hölgy, aki Budapesten lett beteg - kiestek a listából. Arról nem beszél senki, hogy mennyiféle forrása lehet a magyarországi eseteknek, pedig érdekes lett volna megtudni.

Nekem az a gyanúm, hogy sokan voltak Tirolban síelni, akik közül jó pár még márciusban betegen tért vissza. Szerintem nem helytelen azt negyedik forrásként számon tartani.

Hevesben egy egész családon átment valószínűleg a betegség, de orvoshoz nem kerültek el. Ők valamilyen buszos kiránduláson voltak. Az a busz talán az ötödik forrás.

A kínaiakról nem esik szó. Akiket ismerek, azok nagyon határozottan állítják, hogy semmi köze Kínának a vírushoz, sőt, ők mentik meg a világot a vírus veszélyeitől. Amikor valaki ennyire hevesen tagad, az nekem gyanús. Lehet tudni olyanokról, akik jártak Kínában és betegek lettek, de állítólag szigorú karanténban voltak. Ha esetleg mégsem, akkor a hatodik forrás is megvan.

Mindez azonban csak találgatás, mert nincs semmi hivatalos állsápont ebben az ügyben. 

Azt viszont lehet hallani, hogy gond van az idősotthonokban, de részletek nem ismertek.

Április 7. 817 fertőzött és 9 elhunyt. Ma robbant a hír, hogy az egyik budapesti idősotthonban gócpont alakult ki. 53 ápolt és 12 ápoló igazoltan beteg. A tegnapi találgatás-listám úgy egészíthető ki, hogy mégsem került mindenki karanténba, hiába vittek eleinte mindenkit kórházba.

Április 8. 895 fertőzött és 11 elhunyt. Még mindig 10% alatt van az új betegek aránya, sok a gyógyult. Ellenőrzik az idősotthonokat. Észrevehetően elindult az a trend, hogy Budapest lakóit megszégyenítsék, mégha közvetett módon is.

Április 9. 980 fertőzött, 8 elhunyt. A 7 éves koronavírusos kislány meggyógyult. 100 feletti a Pesti úti idősotthon fertőzötjeinek a száma, 5 idős elhunyt. A kijárási korlátozásokat meghosszabbították, a helyi polgármesterek szigoríthatnak. Ez utóbbinak nem örülök, de sokan osztják a véleményem. Kiderült, hogy 130 ember lett fertőzött a Pesti úti idősotthonban, ami valahol botrányos.

Április 10. 1190 fertőzött, 11 új elhunyt. Pesti úti idősotthon 151 igazolt beteg, 7 elhunyt, ami sok az 500 lakóhoz viszonyítva. Sajnálom őket, mert a félelmeim azt súgják, hogy ezért nem lesz felelős. Ha lenne is, már késő, nem old meg semmit. Úgy tűnik, hogy más idősotthonok is érintettek.

Április 11. 1310 fertőzött és 8 elhunyt. A Pesti úti idősotthonban már 198 igazolt beteg van, amely tény politikai réteg nélkül is tragikus. Az első igazolt eset egy intézményi dolgozó volt, de esélyes, hogy nem ő az első fertőzött. 

Április 12. 1410 fertőzött, 14 elhunyt személy.Pesti úti idősotthont katonák fertőtlenítették.

Címkék: koronavírus